Skip to main content
 

Angstklachten en fobieën behandeling bij Therapie Breda

Normale angstklachten of een angststoornis?

Angst kan erg nuttig zijn in gevaarlijke situaties. Overdreven angst kan je belemmeren effectief te presteren. Als je een angststoornis hebt dan kun je geen manier meer vinden om met je angstgevoelens om te gaan. Je gaat zelfs situaties vermijden in je alledaagse activiteiten.

Angsten zijn overblijfselen van overlevingsmechanismen in ons brein. Angst ontstaat door een bepaald denkpatroon. Je bent ergens van overtuigd en je hebt conclusies getrokken. Je lichaam reageert op angst door een stressreactie te vertonen. De stressreactie bestaat dan uit gejaagd ademhalen (hyperventilatie) of juist door oppervlakkige ademhaling. Transpireren, duizeligheid, misselijkheid, diarree, verwarring en gebrek aan concentratie.

Angst genereert behoefte aan controle op de situatie. Echter hiermee belemmer je jezelf en ondermijn je je verlangens en levensplezier.

Wat kost het je om angstig te zijn:

Angst of een fobie kan ervoor zorgen dat iemand z’n werk, vrienden, interesses en bezigheden verliest en daardoor eenzaam wordt. Mensen schamen zich voor wat ze doen en voelen zich schuldig tegenover hun omgeving. Tegelijkertijd zien ze geen manier om het anders te doen. Hij of zij is als het ware in de ban van de angst.

Hoe helpt Breda Therapie jou met je angst en paniek?

Als je angstig bent is het niet makkelijk je angst onder ogen te zien. Doordat Marijke van Steen in haar praktijk van Breda Therapie ook is gespecialiseerd in traumaverwerking zal zij je leren hoe je zelf de angst leert te reguleren tot behapbare porties, totdat de angst in het meest gunstige geval helemaal is afgenomen.

Het kan zijn dat je angstig bent bij bepaalde situaties of dat je eigenlijk altijd wel een bepaalde angst met je meedraagt.

Er zijn ook termen voor verschillende angststoornissen, hieronder een paar voorbeelden.

Gegeneraliseerde angststoornis

Wie aan een gegeneraliseerde angststoornis lijdt, ondervindt voortdurende optredende spanningen bij de dagelijkse gang van zaken. Het betreft vaak zorgen over werk, geld en gezondheid (ook van anderen). Ook maakt iemand zich vaak overmatig veel zorgen over op tijd zijn voor afspraken, het schoonhouden van het huis en de ordelijkheid van de werkplek.

Dwang of obsessieve compulsieve stoornis

De oude naam van de aandoening is dwangneurose. Deze stoornis komt in verschillende vormen voor, maar het meest voorkomende kenmerk is een obsessieve drang om bepaalde handelingen uit te voeren, die rituelen worden genoemd. De patiënt heeft dan dwangmatige gedachten. Voorbeelden zijn het zeer vaak controleren of een deur gesloten is of het overmatig vaak wassen van de handen (niet te verwarren met de specifieke smetvrees).

Sociale fobie

Iemand die aan deze stoornis lijdt, heeft angst en grote onzekerheid en verlegenheid voor alledaagse sociale interacties en gebeurtenissen, bijvoorbeeld feestjes, vergaderingen en soms telefoneren of boodschappen doen. Deelnemen aan een groep roept veel spanningen op.

Contact

Heb je nog vragen of wil je weten of ik je kan helpen? Bel me gerust om een afspraak te maken of stuur een mail naar mijn praktijk Therapie Breda ter attentie van Marijke van Steen.