Skip to main content
 

Behandeling van depressie door Therapie Breda

Hoe weet ik of ik depressief ben?

Bij een depressie is je gemoedstoestand gedurende lange tijd droevig, neerslachtig en leeg. Een dip, af en toe eens somber, down of treurig, maakt deel uit van het leven, maar bij een depressie blijft de somberheid aanhouden en is door niets meer te beïnvloeden.

We spreken van depressie als de klachten langer dan twee weken aanhouden. Klachten, die een rol spelen bij depressie zijn: gevoelens van waardeloosheid of schuld, slaapproblemen, verminderde of toegenomen eetlust, vermoeidheid, concentratieproblemen of besluiteloosheid, passiviteit of rusteloosheid.

Kenmerken van een depressie:

Een depressie wordt altijd gekenmerkt door een langdurige periode waarin je je leeg, somber, triest en neerslachtig voelt. Ook heb je, wanneer je depressief bent, vaak geen plezier meer in dingen en activiteiten waar je eerder wel altijd plezier aan beleefde. Je bent in mindere of meerdere mate het ‘plezier in het leven’ verloren. Enkele andere symptomen die tijdens een depressie kunnen optreden:

  • je voelt je moe, dit gevoel gaat maar niet weg,
  • je maakt je zorgen en piekert veel,
  • je bent snel geïrriteerd en prikkelbaar,
  • je kunt je nergens meer toe zetten, je motivatie is ver te zoeken,
  • je hebt moeite om je te concentreren,
  • je vergeet steeds meer, wordt vergeetachtig,
  • je verliest opvallend veel gewicht, of verdikt juist,
  • je hebt slaapproblemen, kunt geen nacht meer doorslapen,
  • je voelt je schuldig tegenover familie, vrienden, je omgeving

Wat kan Breda Therapie voor je doen?

Onze ervaring is dat mensen met een depressie vaak erg lang wachten met het vragen van hulp. Pas als het lijden te zwaar dreigt te worden, zoeken mensen hulp. Als je erop tijd bij bent, wanneer je sombere buien steeds meer toenemen, is het gemakkelijker weer uit te put te komen. Als je ook het bovenstaande herkent is het een goed idee om een afspraak te maken met Therapie Breda. We gaan dan kijken welke factoren mee spelen die je in de depressie hebben gebracht en hoe je er weer uit kunt komen.

Contact

Heb je nog vragen of wil je weten of ik je kan helpen? Bel me gerust om een afspraak te maken of stuur een mail naar mijn praktijk Therapie Breda ter attentie van Marijke van Steen.