Skip to main content
 

Traumaverwerking bij Marijke van Steen

De oorzaken van een trauma:

Er zijn verschillende soorten trauma’s. Een trauma ontstaat bijvoorbeeld als gevolg van een gebeurtenis, zoals een verkeersongeluk, een ziekenhuisopname, geweld, mishandeling, onverwachte dood van een naaste of het getuige zijn van een ernstige gebeurtenis.

De gevolgen van trauma kunnen iemand jarenlang parten spelen, zonder dat iemand dit wijt aan de traumatische gebeurtenis. Deze gevoelens blijven dus onverwerkt, en blijven in je hoofd. Zo vormen ze een steeds zwaarder wordende belasting, zowel geestelijk als lichamelijk. Op den duur gaat je gezondheid daar onder leiden. Mensen met een trauma zijn vaak hypergevoelig en snel overprikkeld.

Trauma’s kunnen echter ook zijn ontstaan door een langdurige blootstelling aan een angstige situatie. Dit noemen we een ontwikkelingstrauma. Je hebt het gevoel dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de situatie, zoals langdurige geestelijke en/of fysieke mishandeling. ‘Trauma’ is een Grieks woord dat wond betekent. Een geestelijke of psychische wond, in dit geval. Elke ervaring die een geestelijke wond slaat is een trauma.

Waaraan herken je een trauma?

  • je denkt vaak terug aan die ene angstwekkende gebeurtenis,
  • je herbeleeft keer op keer wat er gebeurde,
  • je slaapt slecht en hebt regelmatig nachtmerries,
  • je kunt heel erg schrikken als er iets onverwachts gebeurt,
  • je voelt je vaak hopeloos, hulpeloos, machteloos,
  • je wilt niet denken of praten over wat er gebeurd is, en probeert gevoelens weg te stoppen,
  • je bent snel geïrriteerd of je hebt last van woede uitbarstingen,
  • je hebt concentratieproblemen,
  • je bent voortdurend uiterst alert omdat je een herhaling vreest,
  • je komt steeds weer in situaties terecht waarin je weer hetzelfde beleefd

Waarom naar Therapie Breda met een trauma?

Door traumabehandeling bij Therapie Breda worden de symptomen van traumatische voorvallen gereduceerd of weggenomen. Hierdoor wordt je niet meer getriggerd in allerlei situaties en leer je hoe jezelf beter te reguleren bij overprikkeling.

EMDR behandeling

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing.
Het is een volwaardige en effectieve therapeutische methode. Letterlijk vertaald betekent het: door oogbeweging opnieuw beleven van de ingrijpende gebeurtenis(sen), deze verwerken en ontlading van de emotionele reacties.

Bij EMDR behandeling worden elementen van verschillende gangbare therapievormen gecombineerd met beurtelings stimulatie van beide hersenhelften. Zo wordt de informatieverwerking in de hersenen gestimuleerd.

Er is veel Wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de werkzaamheden van EMDR en resultaten hebben aangetoond dat EMDR succesvol is bij volwassenen. Mensen zijn vaak na een aantal sessies weer in staat hun leven weer op te pakken. Klachten verminderen of verdwijnen en uit onderzoek blijkt dat dit resultaat blijvend is.

Lees meer over de behandeling

EMI behandeling

EMI is geschikt voor alle pijnlijke herinneringen die blijven terugkeren.
EMI helpt het brein te doen wat het eigenlijk gedurende de slaap had moeten doen, namelijk informatie verwerken en doorsturen naar het lange termijn geheugen. EMI maakt gebruik van soepel volgende bewegingen van de ogen, Smooth Persuit Eye Movement.

Dit zijn de bewegingen die gedurende de slaap gemaakt worden om informatie te verwerken. Door het volgen van deze (SPEM) bewegingen met onze ogen, wordt het brein aangezet zichzelf volledig te scannen en alle relevante informatie te verzamelen over de traumatische gebeurtenis. Het brein voegt alle puzzelstukjes weer bij elkaar tot een duidelijke puzzel. Doordat EMI het natuurlijk ritme tussen de linker en rechter hersenhelft herstelt, kan de puzzel van de gebeurtenis naar het lange termijn geheugen worden overschreven. Met als resultaat dat de triggers geen effect meer hebben op het brein en dat de gebeurtenis een andere betekenis krijgt.

EMI is geschikt voor alle leeftijden.

Lees meer over de behandeling

Contact

Heb je nog vragen of wil je weten of ik je kan helpen? Bel me gerust om een afspraak te maken of stuur een mail naar mijn praktijk Therapie Breda ter attentie van Marijke van Steen.

Maak een afspraak!

Of bel: 06 41350837
Maandag t/m donderdag 9:00 – 18:00
Vrijdag, zaterdag en zondag gesloten